Rivian Forum – Rivian R1T & R1S News, Pricing & Order... banner

Ładowarka ścienna Rivian NACS czy złącze ścienne Tesla NACS?

1.8K views 22 replies 13 participants last post by  Canyonero!  
#1 ·
Ładowarka ścienna Rivian kosztuje 800 $. Złącze ścienne Tesla kosztuje 420 $ (LOLs). Pomijając nie dawanie pieniędzy Elonowi, jaka jest moja motywacja, aby kupić produkt Rivian zamiast znacznie tańszego produktu Tesla?

Uniwersalne złącze ścienne Tesla z wbudowanym adapterem J1772 jest nadal tańsze i kosztuje 650 $. Chociaż prawdopodobnie kupiłbym złącze NACS i po prostu użył adaptera za 50 $ i zaoszczędził 180 $.

#3 ·
Grizzl-E to dobrze zbudowany EVSE, a ponieważ został zbudowany przez naszych sąsiadów z północy, zamówiłem jeden. Niestety, ma problem konstrukcyjny, który utrudnia prawidłowe okablowanie, graniczące z niemożliwością: złącza użyte w urządzeniu nie mają standardowego rozmiaru i nie mogłem znaleźć tego rozmiaru. Ponieważ nie chciałem używać złączy (przewód 15-50P, z którym wychodzi z fabryki, ich używa i nie chciałem używać gołych przewodów), ostatecznie zwróciłem urządzenie.

Jego zamiennikiem był Emporia, zaprojektowany w USA, ale zbudowany w Indiach. Nie jest tak dobrze skonstruowany jak Grizzl-E, ale zbiera dobre recenzje i, jak wynika z moich doświadczeń, działa bardzo dobrze. Wsparcie Emporia ma siedzibę w USA i przy dwóch okazjach, kiedy musiałem się z nimi skontaktować (oba w sprawie problemów z Wi-Fi, a nie z działaniem EVSE), pomoc była szybka i kompetentna. Cena wynosi obecnie około 430 dolarów, i chociaż zapłaciłem nieco mniej, kiedy kupiłem swój w zeszłym roku, nadal oceniłbym to jako dobrą wartość za te pieniądze.

#4 ·
Grizzl-E to bardzo dobrze zbudowany EVSE naszych sąsiadów z północy i zamówiłem jeden, kiedy miałem mojego Riviana w zeszłym roku. Niestety, ma problem konstrukcyjny, który utrudnia prawidłowe okablowanie na stałe, graniczące z niemożliwością: złącza użyte w urządzeniu nie mają standardowego rozmiaru i nie mogłem ich znaleźć. Ponieważ nie chciałem nie używać złączy (przewód 15-50P, z którym wychodzi z fabryki, ich używa i nie chciałem używać gołego drutu), ostatecznie zwróciłem urządzenie.

Jego zamiennikiem był Emporia, zaprojektowany w USA, ale zbudowany w Indiach. Nie jest tak dobrze zbudowany jak Grizzl-E, ale zbiera dobre recenzje i, z mojego doświadczenia, działa bardzo dobrze. Wsparcie Emporia ma siedzibę w USA i przy dwóch okazjach, kiedy musiałem się z nimi skontaktować (oba w sprawie problemów z Wi-Fi, a nie z działaniem EVSE), pomoc była szybka i kompetentna. Cena wynosi obecnie około 430 dolarów, i chociaż zapłaciłem nieco mniej, kiedy kupiłem swój w zeszłym roku, nadal oceniłbym to jako dobrą wartość za te pieniądze.
Wygląda na to, że nie jest przeznaczony do okablowania na stałe, tylko do używania przewodu do podłączenia do gniazdka ściennego? Po prostu głupie!

#5 ·
Ładowarka ścienna Rivian kosztuje 800 $. Złącze ścienne Tesla kosztuje 420 $ (LOLs). Pomijając nie dawanie pieniędzy Elonowi, jaka jest moja motywacja do kupowania produktu Rivian zamiast znacznie tańszego produktu Tesla?
Z tego, co wiem, nie ma żadnej przewagi produktu Rivian w porównaniu do Tesla Wall Connector (który jest bardzo niezawodnym i solidnym urządzeniem w dobrej cenie). I jest zbudowany właśnie tutaj, w USA.

Wydaje mi się, że ludzie, którzy aspirują do "nie dawania pieniędzy Elonowi", po prostu uprawiają rodzaj lewicowego poprawności politycznej. To znaczy, jakby Tesla była jakimś złym korporacją z powodów, których nie można ujawnić, LOL! Ciii, nikomu nie mów...

#6 ·
Wydaje mi się, że ludzie, którzy aspirują do "nie dawania pieniędzy Elonowi", po prostu uprawiają rodzaj lewicowego sygnalizowania cnót.
Moim zdaniem głosowanie (lub okazywanie niezadowolenia) za pomocą $$$ w żaden sposób nie jest lewicowym sygnałem. Nie jest to również etykietowanie korporacji Tesla jako złej. To jest bardzo skuteczny sposób, aby powiedzieć Elonowi, żeby skupił się na prowadzeniu swojej firmy i zachował swoje faszystowskie marzenia dla siebie.

#10 ·
Ładowarka ścienna Rivian kosztuje 800 $. Złącze ścienne Tesla kosztuje 420 $ (LOLs). Pomijając nie dawanie pieniędzy Elonowi, jaka jest moja motywacja, aby kupić produkt Rivian zamiast znacznie tańszego produktu Tesla?

Uniwersalne złącze ścienne Tesla z wbudowanym adapterem J1772 jest nadal tańsze i kosztuje 650 $. Chociaż prawdopodobnie kupiłbym złącze NACS i po prostu użył adaptera za 50 $ i zaoszczędził 180 $.

Oto kolejna opcja. Możesz ją dostać ze złączem NACS LUB J1772. Może być podłączony na stałe lub podłączany (NEMA 14/50) i może osiągnąć do 48 AMPERÓW, GDY jest podłączony na stałe. Bardzo dobrze oceniany przez recenzenta State of Charge. Używam jednego od kilku lat ze złączem J1772 i używam adaptera Tesla do mojego Modelu S.

Ładowarka Emporia L2

#11 ·
Ładowarka ścienna Rivian kosztuje 800 $. Złącze ścienne Tesla kosztuje 420 $ (LOLs). Pomijając nie dawanie pieniędzy Elonowi, jaka jest moja motywacja do kupowania produktu Rivian zamiast znacznie tańszego produktu Tesla?

Mam złącze ścienne Tesla 3. generacji. Jednak wysyłało 3 czerwone błyski, a następnie zielony strumień... nadal ładowało, ale ze zmniejszoną prędkością. Myślałem, że to tylko z moim Rivianem, ale okazuje się, że model y miał ten sam problem podczas ładowania. Zleciłem Tesli zdiagnozowanie złącza ściennego i miało ono wewnętrzną usterkę i w rezultacie musiałbym je wymienić. Ma 4-letnią gwarancję, a minęło 5 lat. Tesla powiedziała, że zaleca zakup uniwersalnego złącza ściennego, ponieważ czasami używanie adaptera innej firmy powodowało problemy ze złączem ściennym. Więc chociaż mam już Tesla tap mini... zdecydowałem się na uniwersalne złącze ścienne Tesla.

#17 ·
Ludzie....wiem, że może być trudno oddzielić Teslę od Elona i na odwrót. Jednak proszę, aby ta dyskusja wróciła do ładowarek ściennych. Tylko delikatna sugestia......
Dziękuję. A konkretnie te dwa, o które prosiłem. I wydaje się, że nikt nie może podać mi technicznego powodu, dla którego miałbym kupić ładowarkę ścienną Rivian zamiast Tesli.

To naprawdę wstyd, ponieważ wolałbym włożyć pieniądze w Rivian, ale cholera, to urządzenie jest takie drogie. Nie mogę nawet powiedzieć, że wygląda lepiej, pasuje do estetyki mojego garażu czy coś w tym stylu.

#18 ·
Mam ładowarkę ścienną Rivian, która stoi w moim garażu od czasu odbioru mojego R1S w 2023 roku. Nieotwarta w pudełku. Oczywiście J1772. Miałem już EVSE i ostatecznie dostałem ładowarkę Tesla Universal, więc wciąż tam jest, ponieważ jestem zbyt leniwy, żeby wystawić ją na eBay.

Sprzedałbym ją za 400 $.

#19 ·
Miałem szereg problemów z ładowarką ścienną Rivian EVSE, więc jej nie polecam. Wszystkie są mniej więcej takie same, więc kupiłbym po prostu to, co jest tanie i ma dobre recenzje. Tak zrobiłem z moim motocyklem elektrycznym i kupiłem przenośną ładowarkę 32A za 100 dolarów z wysyłką. Działa dobrze. Dostałem ładowarkę Rivian EVSE, ale w innym przypadku nigdy bym za nią nie zapłacił.